Presse


 cropped-parfümblog-banner-9

Hors La Monde

2012-11-08 · 20:12

Anno, amikor belefogtam a Parfümblog írásába, az a cél (is) vezérelt, hogy a lehető legtöbb illatot, parfümöt, illatos műalkotást megismerjem és megismertethessem. Sajnos kis hazánkban igen csak korlátozottak a lehetőségei azoknak, akik szeretnének naprakészek lenni a parfümök világában, illetve egyedi, ritka illatokat, illatos műalkotásokat akarnak megismerni. A helyzet szerencsére egyre javul, köszönhetően 3 nagyszerű niche parfümériának Budapesten, de még így is számtalan jobbnál jobb parfüm marad “feltáratlanul” a magyar orrok számára. Éppen ezért nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy a niche parfüm brandek egyik gyöngyszemének parfümjeit próbálhattam ki.

Hors La Monde Logo

Orlamonde, vagy ahogy más néven ismerik, Palais Maeterlinck gyönyörű palotája, és az onnan látható szemet gyönyörködtető kilátás ihlette Symine Salimpourt, hogy megalkossa a szó szerint “mennyei” Hors La Monde niche parfümházat. “A parfüm egyszerre szól a természetről és a kultúráról, és valószínűleg ezért volt mindig is erős szenvedélyem.” 2007-ben találkozott Michel Roudnitska parfümőrrel (aki az egyik legelismertebb Orr jelenleg), felkérve őt arra, hogy alkossa meg a parfümház első illatát, a Shiloh-t, mely megnyitotta az utat egy izgalmas utazás előtt, ahol a Hors La Monde parfümökön keresztül elképesztő hangulatot és élményt ismerhetünk meg. A Shiloh 2007-es megjelenése után egy évvel Fabrice Olivieri parfümőr (aki számos Undergreen parfüm atyja is) megalkotta a Lady Shiloh parfümöt, majd 2011-ben jelent meg a Shiloh X.

shiloh

A Hors La Monde tökéletes iskolapéldája annak, amit egy jó niche parfümháztól elvárhatunk: parfümjeik egyszerre időtállóan klasszikusok és kellőképp modern alkotások ahhoz, hogy egy mai stílusos nő viselje őket nap mint nap. A Hors La Monde parfümjei tökéletesen kiegészítik egymást, sőt, ha csak ez a három parfüm lenne a piperepolcomon, elegendő lenne, hiszen minden alkalomra, napszakra és hangulatra találnék közülük kedvemre valót.

A Shiloh már most klasszikusnak számít a maga nemében, bár magasra tette a mércét bemutatkozó illatként: gyengéden egyensúlyoz a nehéz ciprusos, a bombaként robbanó fűszeresen orientális és a metszően fás illatjegyek és akkordok között, hiszen mindháromból csupa jó oldalát mutatja. A citrusokkal támogatva a damaszkuszi rózsa az érzéki és erőteljes pacsulival szinte azonnal megmutatja a Shiloh erejét, melyet a tömjén támogat meg egy csipet éteri füstösséggel. A tölgymoha csendesen, de annál magabiztosabban egy enyhe zöldes jelleget jelez, melyet a zöld fű, mint illatjegy támogat, szinte észrevétlenül. A Shiloh nem tartogat meglepetéseket, hosszú órákig tartó illata ugyanazt az illatélményt nyújtja, mint a kifújás után, csupán a fás jegyek puha pézsmás akkordja erősödik fel, vagy törhet fel a lecsendesülő erőteljes füstös akkord után. Valódi klasszikus a szó minden értelmében.lady-shiloh

Ha a Shiloh modern klasszikus, akkor a Lady Shiloh a kiismerhetetlen és titokzatos nő. Csupa meglepetés ez az illat. A vetiver itt igazán megmutatja, miért is szerethető egy jó fás illat: a citrusosan friss, enyhén pikáns első benyomás után előbukkan az illat lényege, a krémes virágillatba burkolt fanyarkás vetiver, melyhez fűszerként dukál egy kis pacsuli és egy kis érzéki pézsma. Hihetetlenül izgalmas illatot kapunk, hol “csajosan” bájos, hol pimaszul provokatív és dög.

shiloh-x

A Shiloh X pedig egy igazi “jolly joker” illat a maga sziporkázóan friss és zamatos mandarinos-grapefruitos aromájával, mely képes megzabolázni és kordában tartani az olyan fűszerbombákat, mint a fahéj és a kardamom, valamint a fanyarkás babér, melyek sosem tapasztalt módon hihetetlenül szelíden adnak mélységet az amúgy roppant illanós citrusoknak. Csodás összhangban és egyensúlyban a citrusok köntöse alól előbújnak a bőr közeli fás jegyek a puha ámbrával és a nagyon visszafogottan fűszerező pacsulival és benzoával. Nők, férfiak, lányok, fiúk, mindegy ki a használója, ez az illat mindenkinek jól áll.

A Hors La Monde valóban túl mutat egy világon, legyen az a menny, vagy a megszokott parfümvilágunk: új utat, új horizontot tár fel előttünk egyedi, de mégis “fogyasztható” illataival, melyeket ízig-vérig áthat a francia sikk és elegancia. Egy baj van velük: képtelen vagyok választani közülük, mindegyik kell!

Sajnos Magyarországon nem kaphatóak. Megrendelhetitek a Hors La Monde hivatalos oldaláról (itt kapható 3 x 5 ml-s mintacsomag is), vagy a luckyscent.com oldalról.